Jump to content
Araştır
  • Diğer seçenekler ...
Sonuçları bul ...
Sonuçları bul ...
KO Developers Platformuna Hoşgeldin!
Irresistible

PHP Nedir?

Önerilen Mesajlar

PHP, ilk çıktığı dönemde "Personal Home Page" olarak açılırdı fakat sonradan "PHP: HyperText PreProcessor" olarak değiştirildi.

Temel olarak, html kodlar içerisine gömülebilen, linux, windows veya mac os gözetmeksizin her işletimi için desteği bulunan server-side(sunucu taraflı) ve derlenmeden çalışabilen bir betik dilidir.


PHP çalıştırabilmek için yapmanız gereken, php destekli bir web sunucusuna .php uzantili dosyanizi atmak ve o dosyayi tarayici ile cagirmaktir.

Örneklemem gerekirse, hello.php adinda bir text dosyası oluşturup, içerisine de


echo "hello world";
?>


yazarsanız, hedef dosyaya tarayıcı ile ulaştığınızda karşınıza gelecek olan tek şey çift tırnaklar arasındaki kısım yani "hello world" olacaktır.


PHP, temel olarak c ve türevi dillere çok benzerlik göstermektedir.

örnek verecek olursak,


for($i=0;$i{
echo $i;
}
?>


Yukarıdaki betik, basit bir for döngüsü oluşturup 0'dan başlamak suretiyle, 5 ten küçük olduğu sürece dönecek ve 01234 sonucunu ekrana basacaktır.


Peki ya biz bunu direkt php tagları içerisinde kullanmak yerine, html içerisine PHP kodlarını yerleştirmek isteseydik? Şimdi paylaşacağım kodları, php.net'in tanitim bölümünden aktaracağım;


br> "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


Örnek



echo "Merhaba, ben bir PHP betiğiyim!";
?>





ve bu betiğin çıktısı da, html tagları arasında olacak şekilde, "Merhaba, ben bir PHP betiğiyim!" olacaktır.


Şimdilik ufak bir tanıtım yaptım, talep olması durumunda konuyu açabilir ve PHP ile ilgili sorularınızı mümkün olduğunca yanıtlayabilirim.

İletiyi paylaş


Link to post
Sitelerde Paylaş

×
×
  • Yeni Oluştur...